Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

~Ισότητα-Αδελφότητα~ (το γνωστό θέμα του ρατσισμού)

Καθημερινα, σε ολες τις χωρες του κοσμου ανθρωποι παρεμπονδιζονται από το να συμμετασχουν σε κοινωνικες δραστηριοτητες αλλα και σε χωρους εργασιας, εξαιτειας των προκαταληψεων και των διακρισεων που επικρατουν. Είναι όμως σωστη αυτή η αντιμετωπιση? Ή μηπως οι ανθρωποι εχουν δικαιωμα στην ισοτητα?

Το θεμα του ρατσισμου συζητιεται ολο και πιο συχνα στις μερες μας. Πολλα φαινομενα συμβαινουν γυρω μας, χωρις καν να τα καταλαβουμε και όλα είναι αρνητικα προς ανθρωπους που είναι λιγο πιο διαφορετικοι από μας που όμως δεν παυουν να μενουν ανθρωποι. Πρεπει να σεβομαστε τη διαφορετικοτητα του καθενος και όχι να τον μειωνουμε προσβαλωντας τον για τις θρησκευτικες του επιλογες, τον τοπο καταγωγης του και την ποιοτητα ζωης του.

Οι διακρισεις αποτελουν προσβολη της ανθρωπινης αξιοπρεπειας. Πως είναι δυνατον να ξεχωριζει μια μανα ένα από τα παιδια της? Το ιδιο συμβαινει με ολους τους ανθρωπους που εχουν υποστει ψυχολογικη κακοποιηση εξαιτειας της διαφορετικοτητας τους. Ολοι είναι ιδιοι, ολοι είναι ισοι, απλα καποιοι βαζουν τον εαυτο τους σε μια ανωτερη θεση πιστευοντας ότι η υποβαθμιση των αλλων είναι το σωστο.

Η περιθωριοποιηση και οι διακρισεις καταστρεφουν ζωες. Εμποδιζουν θετικου περιβαλλοντος με βαση το ομαδικο πνευμα, καθως είναι η αιτια της καταρρευσης της ψυχολογιας. Δεν υπαρχει ανθρωπος μικρος ή μεγαλος που να μπορει να αντεπεξελθει σε ένα εχθρικο περιβαλλον περικυκλωμενος από δολοφονους ψυχολογιας, μονος και αβοηθητος χωρις καμια υποστηριξη και ενθαρρυνση.

Οι ανθρωποι εχουν δικαιωμα στην ισοτητα ανεξαρτητα από τα εσωτερικα και εξωτερικα χαρακτηριστικα τους. Είναι ανηθικο καποιος να κρινει τον άλλο χωρις καν να τον γνωριζει σε προσωπικο επιπεδο, λογω των προκαταληψεων και ασχημων ιδεων που του εχει περασει η κοινωνια και ο οικογενιακος του κυκλους. Ολοι πρεπει να προσπαθησουν ώστε να πετυχουν την μειωση του φαινομενου του ρατσισμου και αν καλυτερευσουν την κοινωνια μας απαλλασοντας την από φασιστικες και επικριτικες ιδεες.

^^
αφιερωμενο στο γουρουνι (προσβολη για τα γουρουνια) που συναντησα για 5'' λεπτα στην σταση του λεωφορειου και καταφερε να με κανει να αηδιασω με τις ηλιθιες προκαταληψεις του.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά ένα από τα χειρότερα κολλήματα των ανθρώπων είναι η ταμπελοποίηση. Αυτός είναι μαύρος, άσπρος, κοντός, ψηλός, λεπτός, χοντρός, βουδιστής, μουσουλμάνος, και πάει λέγοντας. Κάποτε τόλμησα να χαμογελάσω σε μια αφρικάνα στο δρόμο που κρατούσε το μωρό της και οι γύρω περαστικοί με κοίταζαν περίεργα!! Ελπίζω όταν η δική μας γενιά ωριμάσει να μην βαδίσει σε τέτοια χνάρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι και εγω ελπιζω σε κατι τετοιο... δεν μπορω να καταλαβω τι προβλημα εχουν ή τι σκεφτονται αυτοι που κοιτανε με περιφρονυση καποιον εξωτερικα λιγο διαφορετικο απο τον εαυτο τους. τι εχουν στο κεφαλι τους? πως μπορουν να φερονται ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή